Apartmani Zadar

 

najtraženije
  ZADARSKA RIVIJERA
Zadar
Borik
Puntamika
Jazine
Arbanasi
Kolovare
Vir
Privlaka
Sabunike
Nin
Zaton
Petričane
Kožino
Diklo
Bibinje
Sukošan
Sv Petar na moru
Turanj
Sv. Filip i Jakov
Biograd na moru
Pakoštane
Drage
Vrsi
Ljubač
Ražnac
Posedarje
Novigrad
Pridraga
Crna Punta
Maslenica
Rovanjska
Seline
Starigrad
Ugljan
Lukoran
Preko
Kali
Kukljica
Pašman
Ždrelac
Neviđane
Mrljane
Kraj
Ugrinić
Tkon
Dugi otok
Sali
Brbinj
Božava
Žut
Kornati
yacht charter

 

 


Zadar kulturno povijesne znamenitosti

Crkva Svetog Donata
Ujedno je i simbol grada Zadra  najpoznatija je monumentalna građevina u Hrvatskoj. Ova predromantička crkva prvi puta spominje se u spisima bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta još sredinom 10 stoljeća. Sagrađena je na ostacima rimskog foruma. U današnje vrijeme prostor crkve koristi se i za razne glazbene događaje zbog izvanrednih akustičnih karakteristika.
katedrala sv stošije Katedrala Svete Stošije
Katedrala Sv. Stošije najveća je crkva u dalmaciji. Ova trobrodna romanička građevina sagrađena je u dva navrata tijekom 12 i 13 stoljeća sa sačuvanom starijom već postojećom crkvom iz 9 i 11 stoljeća, iako počeci gradnje katedrale sv. Stošije sežu još u 4 ili 5 stoljeće. Unutrašnjost katedrale je izrazito monumentalna. Središnja je lađa tri puta šira od sporednih, a odijeljena je kamenim stupovima i pilonima, koji se naizmjenice redaju. Prezbiterij je povišen, a ispod njega se nalazi kripta iz 12. st. U prezbiteriju se nalaze korska sjedala izrađena u stilu cvjetne gotike, a nad glavnim oltarom je ranogotički ciborij iz 1322. i iza njega kameno prijestolje - katedra za nadbiskupa.Zvonik je građen u 15. i 19. stoljeću i to uglavnom u stilu neoromanike. Dovršio ga je 1894. godine engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti Thomas Graham Jackson, a sa vrha zvonika pruža se nezaboravan pogled na Zadar i okolicu.
kneževa palača Zadar Kneževa palača
Kneževu palaču u Zadru bilježe povijesni izvori još u 13. stoljeću. Zidne strukture pokazuju romaničke i gotičke slojeve njezine cjeline u srednjem vijeku. U 16. stoljeću palača je prvi put opsežno preuređena, a u 19. još jednom, tada po nacrtima klasicističkog arhitekta Frane Zavorea. Cjelinu Kneževe palače tvore četiri krila i među njima prostrano unutrašnje dvorište s cisternom u sredini te pilonima i trijemovima uokolo. Elegantno kameno stubište vodi na kat s vijećnicom i ostalim dvoranama. Monumentalni ulaz na pročelju ima maniristički izgled, a klasične elemente nose i skladni balkoni na katu.
utvrda forte Zadar gradske zidine Utvrda Forte
Do gradnje ove utvrde došlo je 1567. godine, a cijela je bila gotovo posve dovršena u tek nekoliko godina. Utvrda je od grada i kopna bila odvojena  obrambenim kanalima, a prema ostalim zadarskim utvrdama predstavlja pravu suprotnost, osobito s obzirom na svoje goleme dimenzije. Sagrađena je na mjestu srednjovjekovnog predgrađa Zadra - Varoši Sv. Martina. Za vrijeme mletačke vlasti na utvrdi su sagrađene vojarna, barutana i cisterna, a na mjestu stare 1898. godine sagrađena je nova i znatno veća austrougarska vojarna, u kojoj je danas smještena gimnazija. Danas se na njoj nalazi najveći zadarski perivoj - Perivoj Vladimira Nazora. Obalom se uz utvrdu Forte dolazi na Kolovare, gdje je 1546. godine uz more podignut poligonalni zdenac s kupolom, a služio je za vodoopskrbu mletačkih brodova i mjesnog stanovništva. Nalazi se uz obalu gradske četvrti Arbanasi uz šetalište Kolovare.
palača Grisogono Palača Grisogono
Obitelj Grisogono jedna je od starijih iz prošlosti Zadra. Bila je podijeljena u više loza, a iz jedne od njih potječe i Federico Grisogono , renesansni znanstvenik koji se bavio i studijama muzike. Posebno lijepo unutarnje je dvorište palače s cisternom i zdencem, trijemovima i galerijama, te stubištem koje vodi na piano nobile gdje se nalazi salon. Na pročelju su prozori i balkoni u dekorativnome stilu mletačke cvjetne gotike. Kuća u cjelini odaje renesansnu kulturu stanovanja u kojem su ukućani posebno njegovali glazbu, o čemu svjedoče arhivski podaci o glazbalima u privatnom vlasništvu zadarskih srednjovjekovnih obitelji.
5 bunara zadar
Trg pet bunara
Trg pet bunara nastao je 1574. godine u vrijeme obrane od turskih opsada kada je pokriven obrambeni jarak sa zapadne strane bastiona iskopan u srednjem vijeku. Na njegovom mjestu nastala je velika cisterna za pitku vodu s pet ukrasenih vijenaca (bunara). Trg ima oblik izduženog nepravilnog pravokutnika i zatvoren je s tri strane: sa zapadne strane srednjovjekovnim zidom i Kapetanovom kulom (visoka 26 m), a s istočne potpornim zidom u sredini kojega se uzdiže ulaz u Gradski perivoj nastao na bastionu Grimani.
Forum Zadar
Forum
Glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače. Podignut je po pravilima klasičnog urbanizma tijekom carskog razdoblja rimske države od 1. stoljeća pr.n.e. do 3. stoljeća naše ere.
Trg se sastoji od prostranog pločnika kojeg s triju strana dvije stube odvajaju od trijemova pod kojima se nekoć prilazilo tabernama. One su činile niz pravilnih boksova namijenjenih obrtu i trgovini. Na južnoj strani Foruma stajala je monumentalna bazilika, gradska dvorana namijenjena brojnim javnim funkcijama. Sa zapada se uzdizao kapitol, povišen oko 2 metra, posvećeni prostor s hramom posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi i trijemovima uokolo njega. Podno kapitola bili su javni žrtvenici, zdenci, vjerojatno i govornica, te dva trijumfalna stupa od kojih je jedan do danas sačuvan, a u srednjem je vijeku služio kao "stup sramote"
arsenal Zadar
Arsenal
Revitalizacija Arsenala, spomenika kulture nulte kategorije, lučkog skladišta iz doba Venecije je zamišljena i realizirana kao gradski trg u zatvorenom prostoru, jedno od središta javnog, kulturnog i zabavnog života, ali i mjesto na kojem posjetitelj može dobiti sve potrebne informacije o Zadru, njegovoj povijesti, tradiciji i aktualnim sadržajima turističke, ugostiteljske i ine ponude, te se upoznati s autohtonim proizvodima zadarskog kraja. Revitalizacija Velikoga Arsenala, lučkog skladišta iz doba Venecije zamišljena je i realizirana kao gradski trg u zatvorenom prostoru, jedno od središta javnog, kulturnog i zabavnog gradskog života.
   

POVIJESNE ZNAMENITOSTI
 Duga i burna povijest, mnogobrojni vladari i njihova ostavština, danas čine bogatu kulturnu baštinu. U zadru su sačuvane mnogobrojne crkve i spomenici kulture svih graditeljskih stilova, od rimskog doba, preko srednjeg vijeka do modernog graditeljstva. U Zadru i širem zadarskom području registrirano je više od 600 spomenika kulture od koji ćemo spomenuti samo neke.

 

 
   
 
Apartmani Zadar


Privatni smještaj i apartmani
Pag, Rab, Hvar, Dubrovnik, Krk, Crikvenica, Šibenik, Murter, Šolta, samo su neki od otoka i gradova pored mnogih druga odredišta, privatan smještaj i apartmani www.cro-apartman.com

Copyright apartmani zadar 2007 - 2011 izrada web stranica Reklam-net